Nyttig info

Nyttig info til dyreeiere

Akutt skade/sykdom utenfor åpningstid Skulle dyret bli akutt alvorlig sykt eller skadet er det viktig at det får øyeblikkelig hjelp av veterinær. Vi har døgnvakt på vår klinikk slik at det er mulig å få veterinær hjelp utenfor åpningstid. Er ulykken ute, ring 35 99 22 50, da vil nummeret direkte til vakthavnede veterinær bli opplest. Legg gjerne inn telefonnummeret vårt på mobiltelefonen din, du vet aldri når du kan få bruk for det.

Oppgjør

Vi gjennomfører direkteoppgjør med Gjensidige. Vi tar imot betaling kontant og med bankkort. Vi har en avtale med Ressursbank, som kan gi deg umiddelbar kreditt på opp til 50 000, med 0 kroner i kostnader, hvis du betaler ved forfall, eller hvor du kan få delt opp og fått en nedbetalingsplan med dem. Du må være kredittverdig, og du må ha med gyldig legimitasjon (for mer informasjon, se under priser!).

Forsikring

Vi anbefaler alle dyreeiere å forsikre dyret sitt! Alle dyr, fra kostbare rasehunder til huskatter til kaniner kan forsikres i dag. Nøyaktige og grundige utredninger og behandlinger hos veterinær kan fort bli kostbart, spesielt hvis dyret trenger akutt behandling utenfor klinikkens åpningstider. Vi ønsker ikke at økonomi skal være et hinder for at det syke/skadede dyret får den optimale utredningen og/eller behandlingen. Det kan være greit å ha et forsikringsselskap å dele kostnadene med. Vi anbefaler først og fremst selskapene Gjensidige og Agria for forsikring av dyr; Gjensidige er de mest kundevennlige av de to! Kontakt forsikringsselskapet før dyret er i hus slik at dyret er forsikret allerede fra dag 1. Norge henger etter når det gjelder forsikring av kjæledyr, i Norge er cirka 25 prosent av dyrene forsikret, mens andelen forsikrede kjæledyr i Sverige er nesten 80 prosent.

Før undersøkelse og operasjon

Dyret bør ikke tisse noen timer før en utredning, da vi i de aller fleste tillfeller trenger urinprøve. Alternativt kan du samle morgenurin i urinprøveglass kjøpt på apotek samme dag som dyret har avtale hos veterinæren. Vi har også urinprøveglass på klinikken som du kan få kjøpt, eller vi kan ta ut urinprøve sterilt gjennom buken (det går ikke på alle pasienter, da det er noe komplisert). Før blodprøveuttak og operasjoner skal dyret helst fastes i 12 timer, for å redusere feilkildene til analysene. Det er ikke alltid det er mulig, og da tar man dette med i beregningen/vurderingen. Vann skal ALLTID være tilgjengelig hele tiden, hvis ikke annet er avtalt med veterinær. Husk å informere oss på forhånd hvis dyret går på faste medisiner (dose, navn, veterinær som har forskrevet disse, og hvorfor). Hvis du ikke er fast kunde hos oss, er det ønskelig med kopi av sykejournalen, da vi kan få sett hva veterinæren du har vært hos har vurdert.

Reise med dyr

Det blir mer og mer vanlig å reise med kjæledyret sitt. Vi får mange spørsmål om hva som kreves for å reise med dyr. Reglene for å reise inn i andre land må eier undersøke på egen hånd, disse kan variere fra land til land. For å ta med dyr fra EU land og inn i Norge igjen gjelder generelt følgende: dyret skal vaksineres mot rabies. I tillegg skal dyret behandles mot en parasitt som heter Echinococcus innen 2-5 dager før innreise til Norge. Dette er meget viktig fordi denne potensielt dødelige parasitten kan smitte til menneske og finnes foreløpig ikke i Norge. Utover dette anbefales det at dyret er vaksinert mot virussykdommer som valpesyke, parvovirus, kennelhoste, smittsom leverbetennelse og evt leptospirose. Vi har mye kunnskap om smittsomme sykdommer og reiser, og mer kan innhentes. Planlegg i god tid før reisen, snakk med oss, og la oss hjelpe deg å få redusert sjansen for sykdom! Det er veldig mange ting som ikke er påkrevd, som likevel er veldig smart å få gjort!

Ormekur og flåttmiddel

Ormekur og flåttmiddel til hund og katt er i dag reseptbelagte. Gjennom vår- sommer- og høstsesongen er det svært viktig å behandle dyret mot flått for å unngå at dyret blir angrepet. Flåtten er en kilde til flere alvorlige sykdommer som Borreliose, flåttbåren hjernehinnebetennelse og anaplasmose. Disse sykdommene er også smittsomme gjennom flåtten og potensielt farlige for mennesker. Vi har nå vaksine mot borreliose, som vi kan anbefale på det sterkeste.

Det er også viktig å behandle hunden eller katten mot innvollsorm. Valper og kattunger blir smittet med innvollsorm gjennom morsmelken. Katter som jakter mye kan få innvollsorm gjennom å spise mus og småfugl. Jakthunder, gjeterhunder etc. kan bli smittet ved å spise på dyrekadaver eller rått kjøtt. Det er viktig å behandle mot disse parasittene, men behandler man for ofte og uspesifikt risikerer vi at parasittene utvikler resistens mot medikamentene. Det anbefales derfor at eier leverer inn en avføringsprøve fra dyret som vil bli undersøkt under mikroskop. Vi kan da dokumentere typen parasitt, evt artsbestemme disse og behandle med et passende medikament. Har du sett at dyret har orm i oppkast eller avføring, ta med denne slik at vi kan skrive ut rett preparat.

Det er viktig å være klar over at flåttmiddel og ormekurer kan gi alvorlige bivirkninger hvis de blir brukt feil. Flåttmiddel kan lede til kontakt allergi og sentralnerve symptomer som sikling, oppkast og svimmelhet. Vi har nå fått ett nytt flåttmiddel som er en godbit. Det gir 3 måneders effekt mot flåtten, hvor de flåttene som biter på dyret vil død og visne bort. Det har vært særdeles lite bivirkninger på denne nye medisinen! Sammen med vaksinen Trilyme, gir dette en veldig god beskyttelse mot borreliose.

Ormekurer kan lede til nyre/lever problemer hvis de overdoseres eller dyret har skjulte problemer. På grunn av faren for bivirkninger er det viktig at vi kjenner pasientene våre. Vi vil derfor at dyret kommer inn til helsesjekk og vaksine 1 gang per år slik at vi kan følge opp hver enkelt pasient og skrive ut passende preparater.