Vaksinering

Helsesjekk og vaksinasjon av hund

Hunder kan, som oss mennesker, bli smittet av virus. Hunden din kan bli smittet ved å hilse på andre hunder, drikke eller spise av samme skål som andre hunder, eller rett og slett ved å lukte på andres hunders avføring i parken eller lignende. Forskjellige virussykdommer har forskjellige sykdomsforløp, men mange av dem kan ha alvorlige og til og med dødelige utfall. Virussykdommer kan være vanskelig eller umulig å behandle. Den beste måten å beskytte din beste venn mot disse sykdommene er å vaksinere den. Når vi vaksinerer hunden vil den danne antistoffer mot den sykdommen vi vaksinerer mot. Vaksinering vil ikke alltid gi hunden 100 % beskyttelse, og utsettes den for smitte vil en kunne se symptomer. Det er imidlertid viktig å huske på at en vaksinert hund vil klare å bekjempe sykdommen langt bedre enn en hund som ikke er vaksinert.

De sykdommene vi først og fremst vaksinerer mot i Norge er kennelhoste, parvovirus, smittsom leverbetennelse og valpesyke. Vi anbefaler at hunder blir vaksinert mot kennelhoste årlig og mot de resterende sykdommene hvert 3. år. Valper bør vaksineres ved 8 ukers alder og igjen ved 12 ukers alder for å sikre at den har dannet nok antistoffer, deretter følger årlig revaksine. Før valpen er 8 uker er den beskyttet av antistoffer fra morsmelken. Dette forutsetter at moren er vaksinert. Derfor anbefales det på det sterkeste at tisper som skal brukes i avl blir regelmessig vaksinert. Hvis hun ikke er regelmessig vaksinert bør hun vaksineres under drektigheten for å sikre at valpene hennes får den beskyttelsen de trenger.

Hvis du skal reise til utlandet med hunden din må du i tillegg vaksinere mot Rabies og Leptospirose. Reglene for å ta hunden med inn i Norge igjen etter opphold i utlandet kan variere ettersom hvilket land du har vært i. Les reglene nøye på www.mattilsynet.no før du planlegger reise.

Det er viktig at hunden er frisk når vi vaksinerer den slik at immunforsvaret kan produsere tilstrekkelig med antistoffer. Når du kommer til oss med hunden din til årlig vaksine går vi alltid nøye gjennom dyret fra nese til haletipp, før vi setter vaksinen. Denne helsesjekken gjør vi rutinemessig for å plukke opp eventuelle problemer kjæledyret ditt måtte ha. I tillegg til en grundig undersøkelse vil vi spørre deg spørsmål om hundens helse. Finner vi tegn på sykdom, vil vi kunne starte behandling eller forebyggende tiltak på et tidlig stadium, dette øker sjansene for suksessfull behandling og økt livskvalitet for dyret.
Det er viktig å tenke på at når du vaksinerer din hund så vil du ikke bare beskytte din egen hund, men hjelpe til med å holde et lavt smittepress for hele den norske hundepopulasjonen!