Valper

Det å planlegge anskaffelsen av en ny valp er utrolig morsomt og spennende! Valg av rase, kjønn, navn etc er en spennende prosess, men det er mange ting det er viktig å tenke på både før og etter valpen er i hus.

Først og fremst; kjøp aldri valp på impuls, det er noe som bør være nøye gjennomtenkt og planlagt, tenk på at du skal ha ansvaret for hunden i 10-15 år fram i tid!

Valg av rase er et spennende, utfordrende og vanskelig valg! Det lønner seg å ta god tid, snakke med oppdrettere av forskjellige raser og ta seg en tur på hundeutstilling for å hilse på hunder av de aktuelle rasene. Det er veldig viktig å være klar over at det er ikke kun utseende som teller ved valg av rase. Noen hunder er godt egnet som selskapshund mens andre raser kan være mer krevende. Det er også viktig å tenke godt igjennom hva man ønsker å bruke hunden til, og hva lags livsstil man har. Skaffer man seg en hund med spesielle aktiviseringsbehov, for eksempel en border collie, er det viktig at man har tid til å trene med denne regelmessig gjennom hele dens liv for å unngå at hunden utvikler uønsket adferd på grunn av kjedsomhet.

Etter at man har bestemt seg for rase gjelder det å finne en oppdretter. Det finnes mange som selger valper og hunder, men man bør finne en seriøs oppdretter som er opptatt av å kombinere god helse og rasetypisk utseende. Foreldrene bør være testet for sykdommer som er vanlige for rasen. Helst bør de også ha vært gjennom en utdypende helseundersøkelse for å sikre at de ikke har andre arvelige og/eller skjulte plager, som allergier etc. En seriøs oppdretter vil også sørge for å registrere valpene i NKK, behandle mot innvollsorm, gi valpene første vaksine og microchip, og levere valpene med helseattest fra veterinær. En seriøs oppdretter vil også kunne gi deg råd angående oppdragelse, foring og pelsstell.

For at valpen skal utvikle seg og vokse på best mulig måte anbefales det å bruke et valpefor av god kvalitet. De formerkene vi har best erfaring med, og kan anbefale på det varmeste, er Hills, Eukanuba og Royal Canin. Det lønner seg alltid å få med litt for fra oppdretter av den typen valpen er vant til å spise. Deretter kan man gradvis blande inn litt av det nye foret over en 1-2 ukers periode. Dette er for å unngå at valpen skal bli dårlig av et for raskt forbytte. Valper av forskjellige raser og størrelser har forskjellig behov. En leonberger valp vokser i et mye hurtigere tempo enn en mops. Ernæring er alfa og omega for at hunden skal holde seg frisk og uten mangelsykdommer, spør derfor om råd der du kjøper for!

Det er viktig at valpen får en myk start i sitt nye hjem. Den bør ikke bli herjet med eller maset på, men bør bli behandlet rolig og vennlig. Det er også viktig at alle i husholdningen, store som små, er klar over at når valpen sover bør den få være i fred. Det kan være lurt å ha et bur med åpen dør som valpens ”fristed” der valpen kan gå inn hvis den trenger ro og fred.

I begynnelsen bør dere kun gå korte turer i hagen eller lignende for å venne valpen til å gå i bånd. Turene kan man gradvis forlenge ettersom valpen vokser. En hund bør for eksempel ikke brukes til trekking eller kløving før den er over et år. Har du en hund av stor rase bør den være ennå eldre før den blir satt til å utføre arbeid. Dette er for å unngå overbelastninger og skader på et uferdig skjelett.

Valpen er vanligvis vaksinert første gang når den er ca 8 uker gammel. For at den skal være tilstrekkelig beskyttet mot virus sykdommer skal den ha neste vaksine ved 12 ukers alder. Før den har grunnvaksinene på plass bør den holdes unna fremmede hunder og borte fra områder der det kan være mye hundeavføring, for eksempel parker. Dette er for å unngå smitte mens valpens immunforsvar er lavt. Etter denne andre vaksinen skal valpen revaksineres en gang i året for å opprettholde beskyttelsen mot virus sykdommer.

Hvis valpen ikke er id-merket bør dette gjøres samtidig med vaksine nummer 2. Den beste måten å id-merke et dyr er å sette en micro-chip under huden i nakken. Denne chipen inneholder et nummer som lett kan leses av ved alle veterinærkontor, og eier kan søkes opp på internett.

Vi anbefaler også på det sterkeste å forsikre valpen før den er i hus, eller så snart du kan etter at du har fått den hjem. Skulle valpen bli utsatt for en ulykke eller bli syk, kan utredninger og behandlinger hos veterinær fort bli kostbart. Da kan det være greit å ha noen å dele kostnadene med. Vi anbefaler hovedsakelig to forsikringsselskaper; Agria og Gjensidige.

Lurer du på noe, kan vi være behjelpelig med å gi deg råd.
Lykke til med planleggingen og anskaffelsen av det nye familiemedlemmet!