Foring

Det finnes en jungel av forskjellige typer kattemat på markedet, og reklamen på tv er veldig overbevisende at ”deres” kattemat er den aller beste for din katt. Som katteeier kan det være veldig forvirrende å prøve å velge mellom hundrevis av forskjellige typer kattemat, og finne det som er det beste alternativet for din katt.

En katt bør hovedsakelig fôres med et tørrfôr av god kvalitet, og vann ved siden av. Et tørrfôr av god kvalitet kjøpt hos dyrebutikk eller veterinær vil inneholde alle næringsstoffene din katt trenger. Det vil derfor ikke være nødvendig å gi andre ting ved siden av, og det kan være negativt. Et tørrfôr er i tillegg lett å oppbevare og dosere, og det er et viktig verktøy i å holde kattens tenner rene og fri for tannstein. De fôrmerkene vi anbefaler og har god erfaring med er Hills, Royal Canin og Eukanuba.

Det er viktig å tenke på at katten er et rovdyr, hovedingrediensen i fôret bør derfor være kjøtt, blandet med korn, grønnsaker og supplert med vitaminer og mineraler. Selv om katten er kjøtteter er det viktig at katten ikke kun spiser rent kjøtt. Dette vil lede til ubalanse i kroppens mineraler, som igjen vil lede til alvorlige mangelsykdommer og/eller nyresvikt.

Mye kattemat inneholder for store mengder salt, for å heve matens smakelighet. Salter og mineraler vil øke kattens blodtrykk, noe som vil øke belastingen på hjerte og nyrer. I tillegg vil disse saltene være med på å danne krystaller og steiner i kattens nyrer, urinblære og urinveier. Dette er meget smertefullt for katten, og ofte må disse steinene opereres ut. Dette kan ofte unngås helt hvis du fôrer med et kvalitetsfôr tilpasset reproduksjonsstatusen til katten, der kjøttinnhold gir smaklighet, ikke salt.

Mange gir katten sin melk fordi den liker smaken så godt. Dette er absolutt ikke å anbefale da katter ikke tåler kumelk. Katter kan fordøye melkesukkeret og kan derfor få diare og magetrøbbel. Det beste er derfor kun å gi katten friskt vann.

Vi mennesker liker å variere kostholdet vårt og tror at dyr også blir lei av å spise det samme dag etter dag. Realiteten er at katten er vanespisere, de fleste foretrekker faktisk å spise den maten de er vandt til. Det er derfor svært viktig med gode matmaner fra katten er ung. Mange katteeiere vil gi katten sin mest våtfor/boksmat fra dagligvarebutikker fordi de ser at katten liker smaken så godt. Det kan sammenlignes med at vi mennesker spiser McDonalds mat hver dag fordi det er så godt. Det er ikke spesielt sundt for kroppen. Det er veldig lett ”å lage” en kresen katt. Får den reker og kokt fisk hver gang den ikke spiser maten sin vil den veldig gjerne fortsette og ikke spise maten sin. Man bør derfor prøve å være streng med seg selv og ikke falle for kattens bedende øyne, men i motsetning til hunder er det viktig at katter ikke sultestreiker. Dette kan lede til problemer med kattens lever. Skal du venne katten til et nytt fôr er det lurt og gradvis blande inn litt og litt av det nye fôret inn i den maten katten er vandt til fra før.

Mange faktorer er avgjørende i valg at fôr til din katt. For at kattungen skal utvikle seg og vokse på en ideell måte bør den få et fôr beregnet på kattunger frem til den er 1 år gammel, eller til den blir kastrert. Hva slags fôr den voksne katten skal ha beror på om den er i godt hold, overvektig, undervektig, aktiv, lat, kastrert etc. Fra katten er 7 år bør du begynne å gi den et fôr som er beregnet på eldre katter. Dette er for å imøtekomme de behov den eldende katten har og for å sørge for at den beholder sin gode helse så lenge som mulig. Det finnes også fôrtyper på markedet som imøtekommer spesielle krav de forskjellige katterasene måtte ha. Har katten spesielle behov som for eksempel sukkersyke, urinveisproblemer, fôrallergi , etc. kan dette kontrolleres ved å fôre med spesialfôr som kan kjøpes hos veterinæren, såkalt medisinfôr.

Hos oss selger vi Hills kattemat og vi har 100 % smaks- og fornøydgaranti. Er ikke du eller katten din fornøyd, kom tilbake med fôrsekken, og du vil få en annen type eller pengene tilbake.
Er du usikker på hva som vil være det beste for din katt, ring gjerne eller kom innom klinikken for fôrveiledning!