Vaksine

Helsesjekk og vaksinasjon av katt

Vi oppfordrer alle katteiere til å komme inn med pusen en gang i året for en helsesjekk og vaksine. Vaksinen beskytter katten mot visse virus sykdommer. Virus kan smitte ved indirekte kontakt som forurensede matskåler eller liggeplasser eller ved direkte kontakt mellom katter for eksempel ved lek, paring eller slåsskamp.

Et viktig tiltak som vil redusere en masse problemer for kattebestanden er derfor å kastrere alle katter som ikke skal brukes i avl. Symptomene på virus sykdommer er varierende og de kan ofte ha et meget alvorlig utfall. Felles for disse sykdommene er at de kan være meget vanskelige eller rett og slett umulige å behandle. Virussykdommer vil også gjøre katten din mer mottagelig for sekundære bakterielle infeksjoner. Den beste måten å beskytte pusen på er derfor å vaksinere den for å forebygge virus infeksjoner. Når vi vaksinerer katten sprøyter vi inn en liten mengde ufarliggjort virus. Dette vil stimulere immunsystemet til dyret til å produsere antistoffer mot dette viruset. Nå vil kroppen være forberedt hvis en virus infeksjon skulle inntreffe.

De sykdommene vi vaksinerer mot i Norge er kattepest (Parvovirus), katteinfluensa (Calicivirus og Herpesvirus) og evt. smittsom øyekatarr (Chlamydofila). Andre sykdommer man kan vaksinere mot er katteleukemi og infeksiøs peritonitt.

Nyfødte kattunger får antistoffer mot virus gjennom morsmelka til sin vaksinerte mor. Derfor er det spesielt viktig å vaksinere hunnkatter som skal brukes i avl. Antistoffene fra moren beskytter kattungene de første leveukene, men det vil være nødvendig å vaksinere dem ved ca 8 og 12 ukers alder for å sikre at de har nok antistoffer. Deretter bør de vaksineres vært år for å opprettholde beskyttelsen.

Hvis du skal reise til utlandet med katten din må du i tillegg vaksinere mot Rabies. Reglene for å ta katten med inn i Norge igjen etter opphold i utlandet kan variere ettersom hvilket land du har vært i. Les reglene nøye på www.mattilsynet.no før du planlegger reise.

Det er veldig viktig at katten er frisk når den vaksineres slik at immunforsvaret kan gi en god respons på vaksinasjonen. Vi vil derfor undersøke hele katten din nøye før vi setter vaksinen. Ved å komme inn til en helsesjekk og vaksine en gang i året vil vi kunne følge opp kattens helse og oppdage eventuelle problemer på et tidlig stadium.

Enhver katteier bør tenke på at ved å kastrere, id-merke og vaksinere pusen sin er de med på å ta ansvar for de problemene vi har med kattebestanden i dag, og hjelper til med å øke kattens egenverdi.