Allergitesting

Allergener

Det er veldig mange ting som kan forårsake allergi hos hund, og det er ofte nødvendig med flere allergen eksponeringer samtidig for å gi symptomer. Dette er en av årsakene til at vi har størst problem på sommer halvåret. Vanlige allergener er pollen fra forskjellige planter, husstøvmidd, og andre midd typer, veldig mange forskjellige proteiner og karbohydrater, tobakkrøyk, mygg, og andre insekter, ull, m.m. Det kan derfor være vanskelig å få fjernet allergene fra nærmiljøet til hunden.

Symptomer

Symptomene på allergi er mange, og varierte. Vårt største hjelpemiddelet er en detaljert sykehistorie. Symptomene kan ofte begynne som sesongbetont, for deretter å bli et helårs problem.
Atopisk dermatitt er en kløende lidelse, og hovedproblemene kan være konsentrert til ørene, øynene, labber, eller over buken. Vi får ofte se hunden når det bare er sekundære lesjoner, dvs at hunden har klødd seg så mye at det bare er sår rundt på huden. Sårene blir ofte betente, huden kan se skabbete ut, pelsen kan være tynn og tørr, eller fet og fuktig. Ofte er det en unormal lukt fra huden.
Det vanligste vi ser er gjentatte ørebetennelser, og gjentatte ørebetennelser kan være det eneste symptomet på allergi. Ørebetennelser som kommer tilbake etter endt behandling, eller som er sesongbetont, tenner en varsellampe hos oss. I tidlige stadier av betennelsen ses en veldig rød hud, med økt voksproduksjon. Eier klager på at hunden klør veldig i ørene, rister på hodet, og det lukter fra ørene. Med vasking og lokal behandling forsvinner oftest symptomene, men kan komme raskt igjen. Ved mer kroniske problemer, er huden veldig fortykket, kornete, og har mye voks. Tidligere ble hunden med interdigital pododermatitt, også kalt furunkulose, behandlet med autovaksiner. Min erfaring er at dette oftest er allergi. Furunkulose viser seg som betente sår på oversiden av poten, mellom tærne. De er ømme, vonde å ta på, og er ofte puss fylte. Ofte har eier fått flere antibiotika kurer som har hjulpet, men problemet kommer bare tilbake.
Diaré som symptom i forbindelse med allergi, også fôrallergi, er ikke vanlig, men kan forekomme. Oppkast kan forekomme når hunden får noe den ikke tåler. Fôrintoleranse vil ofte kunne gi diaré, hvor problemene bare er lokalt i tarmen, og ikke av immunologisk karakter. Kroppen vil skille ut ekstra væsker, som følger med avføringen ut. Ikke nok til at hunden blir dehydrert, men nok til at avføringen blir tynnere. De hyppigste symptomene på fôrhypersensitiviet/-intoleranse er faktisk hudproblemer, og da gjerne kløende.

Utredning

Som nevnt tidligere, er den viktigste kilden til informasjon den eier kan bringe med seg. Dette gir også veldig gode pekepinner på hvilke områder vi skal fokusere på. Ved generell kløe vil spørsmål som når det startet, om andre hunder i husholdet har fått kløe, om det har vært økt drikkelyst, og kjønn og alder på hunden være pekepinner. For eksempel, en tispe som klør, hvor ingen andre hunder i familien klør, som drikker mye, vil kunne ha problemer som livmoren, med sekundære hudproblemer. Lever- og nyreproblemer kan ofte vise seg med hudforandringer. Hvis hunden er over 6-7 år, vil ofte fokuset være på andre årsaker enn allergi. Vi har utstyr for undersøkelse av indre organer ved hjelp av blodprøver på klinikken. Det gjør av vi fortere kan bestemme om vi skal sende inn prøver, som stoffskiftet og evt allergi.
Hunder som kommer inn med kløe, blir alltid gjennomgått for å se etter parasitter. Det kan være lett, eller tilnærmet umulig å finne. Finner vi ingenting, utelukker ikke det parasitter.
Hvis vi ikke finner noen konkret årsak til kløen, som parasitter eller nylig fôrbytte, vil vi anbefale hudbiopsier, det krever at vi doper ned hunden, barberer bort pelsen over problem områdene, og tar ut flere små hudstykker.
Samtidig med at vi tar ut biopsier, tar vi ofte ut blodprøver for allergi, stoffskiftet og indre organer. Vi starter normalt opp med en undersøkelse av de indre organene, for å forsikre oss om at den generelle helsen er god, og at det ikke er noen problemer med de indre organene som forklarer hudproblematikken. Hvis denne er negativ, vil vi anbefale allergi utredning, og/eller stoffskiftet.
Er hunden forsikret, vil jeg alltid anbefale en full utredning, med tanke på det som kan overses ved en begrenset utredning.

Behandling

Hvis vi sitter igjen med en sannsynlig diagnose atopisk dermatitt/fôrintoleranse vil vi normalt starte med eliminasjonsdiett i 6-8 uker. Lokale behandlinger, som øre- og øyebetennelse, vil selvfølgelig bli startet ved utredningen. Samtidig med at hunden bytter fôr anbefaler vi ofte en økning av essensielle fettsyrer. Disse kan være med på å begrense kløen som allerede er tilstede, og øke grensen for når kløen setter inn. Disse er også viktig for immuniteten til huden, og hjelper til å beskytte mot infeksjoner.
Vi kan også blande til spesialsjampoer som motvirker kløe.
I de tilfellene vi ikke får kontroll på problemet med å bytte fôr, vil vi anbefale hyposensibilisering. Dette bestilles fra laboratoriet som gjennomførte allergiutredningen.