Forgiftninger

I sommerkosen, med sol, varme, god mat og drikke, skjer det ofte at dyrene blir akutte syke. En av de vannligste problemstillingene for oss på Vestmar Dyreklinik og Alfa Kragerø Smådyrspraksis, er akutte forgiftninger. Hunden eller katten kan ha fått tak i noe som man bare la fra seg på bordet, mens man gjorde noe annet. Noen dyr kan virkelig jobbe for å komme til produkter du aldri ville ha trodd de ville spise.

Det viktigste ved mistanke om forgiftning, er rask handling. Ring oss på 35992250 (Vestmar Dyreklinikk/Døgnvakt) eller 35983139 (Alfa Kragerø Smådyrspraksis), informer oss om mengde og type av mistenkt gift (ring på mistanke!), alder, vekt, kjønn, rase, og hvor lenge siden dyret hadde spist noe. Informer om du er sikker, eller kun har mistanke. Dette gjelder absolutt alle tilfeller; ikke vent til du får symptomer, da det vil være veldig mye vanskeligere å hjelpe pasienten. Hvis det er snakk om planter (og det kan være virkelig giftige!), sopp eller orm, se om du klarer å få tatt noen bilder av det du mistenker, eller miljøet de ble funnet i (for sopp). Ta med noen prøver, hvis du har det tilgjengelig. Er det snakk om medisiner, industriprodukter, eller lignende, så ta med beholder; den har nyttig informasjon som vi kan benytte oss av.

Husk at veterinærene har taushetsplikt; vi bryr oss ikke hvordan eller hva du har fått tak i, men får å behandle dyret riktig, må vi ha korrekt informasjon. Vi opplever tidvis at folk prøver å undra informasjon fra oss, fordi de skjemmes eller fordi produktet er ulovlig i Norge, eller ulovlig importert. Ikke gjør det! Vær åpne, så skal vi gjøre vårt beste for å redde din venn.

La alltid oss, sammen med ekstern ekspertise der det er behov, vurdere om informasjonen er viktig eller ikke. Forgiftninger kan komme fra utrolig mange kilder. I disse flått tider, så er det mange som kjøper uregistrerte og ikke-kontrollert produkter fra ulovlige forhandlere (slik som nettet og dyrebutikker). I Norge er alle ting som skal brukes som medisin til dyr underlagt reseptplikt! Men legemiddelverket og Mattilsynet fører bare en overfladisk kontroll med lovlige forhandlingssteder; selger du medisinlignende stoffer ulovlig så er det store penger å tjene, og liten risiko. Produktene som selges, averteres som «naturlige», «trygge», «kjemisk frie», etc. Noen av de sterkste giftsoffene vi kjenner til i verden, er produsert fra og av naturen, i dens forsvar mot miljøet rundt. Naturlige produkter er livsfarlige til hunder, katter, og mennesker, selv om sistnenvte dyregruppe med sin størrelse, leverfunksjon, og langvarig evulosjonspress har en bedre evne til å beskytte seg selv. Resultatet ved å bruke slike produkter kan fort bli ett av to:

a) Dyret får organsvikt, kramper, eller kraftige hudproblemer/organproblemer.

b) Dyret får ett av de vanlige, tradisjonelle sykdommene fra flått (som Borreliose eller Anaplasmose), eller noen av de nye sykdommene vi har fått de siste årene (slik som Babesiose)

 

En resept med lovlig flåttmiddel er trygt, godt, og effektivt. Og skulle bivirkningene dukke opp, så har jeg masser av informasjon om hva og hvordan det virker. Med produkter som Citrus oljer, Tea Tree Oil, etc. er det lite forskning på dyr (det er en god del funn av forskjellige slike produkter på trær, men trær og dyr har litt forskjellige måte å respondere på, og litt forksjellig biologi). Det har overrasket meg å få høre at disse alternative produktene ofte koster like mye, hvis ikke mer, enne godkjente, kvalitetssikrede legemidler. Behandling av bivirkninger er alltid dyrere med produkter som ikke har noen beskrivelse, da en må gå mye bredere til verks. Hvis du absolutt skal benytte deg av slike alternative produkter, vil jeg anbefale deg å ha en skikkelig forsikring, som ikke har noen klausler om at du mister erstatningsgrunnlag ved grov uaktsomhet. Du bør være klar over at du bryter dyrevelferdsloven, dyrehelsepersonell loven, og legemiddelloven ved å ha på slike produkter. Dyret ditt kan komme til å lide, og det er ikke skremselspropaganda, men en erfaring vi har gjort oss etter veldig, veldig mange bivirkninger.

Mange medisiner har blitt smakstilsatt. Det kan gjøre at dyret syntes at medisinen smaker godt, og vil hjelpe seg selv til litt ekstra. Alltid ring med en enste gang du har MISTANKE til at dyret har fått i seg noe mer enn den daglige dosen. Du kan bli betrygget ved at vi kan avfeie problemstillingen, eller så kan du fort få kommet til for hjelp. Er du tidlig nok, kan vi få tømt magesekken, og hindre oppdag. Andre ganger vi blokkere opptaket, eller gi motgift.

Husk at når man legger ut giftstoffer mot utøy, så er det krav å ha disse i åtebokser. Årlig får vi inn hunder som kom først inn døra på hytte, og spiste opp råttegiften/musegiften som ble lagt ut ifjor! Sørg alltid for at du legger embalasjen et steder hvor du kan finne den, til åten er spist opp av de som skal spise den. Å vite hva slags produkt du har brukt, er helt essensielt for korrekt behandling. Hurtig behandling er også absolutt nødvendig for å sikre mest effektiv, og billigst, behandling. Å vente til hunden begynner å forblø seg, er ikke korrekt prosedyre ved slike forgiftninger. Vi har et avansert laboratorium i klinikken, som gjør at vi kan identifisere blødere tidligt!

Hundemat til hunder, kattemat til katter, og menneskemat til mennesker, også var nok sagt om det! Å gi mat til dyr som er ment for mennesker kan resultere i store problemer. En hund er ikke et lite menenske. På samme måte, ikke gi menneskemedisiner til dyr, uten at veterinær har vurder saken. Dyr kan respondere helt anderledes til medisiner enn mennesker, grunnet annen biologi, anatomi, og biokjemi: Katter mangler f.eks. noe som heter cytochrome P450 i leveren, som er viktig for å detoksifisere mange produkter. Det er en av årsakene til at katter fort kan få livstruende problemer av små mengder paracetamol.

Listen med stoffer og problemer er egentlig utømmelig. Det jeg avslutningsvis vil si, er at jo fortere du ringer, jo raskere kan vi få satt igang behandling, jo mindre skade har produktet kunne forårsake, jo større overlevelsesevne vil dyret ha, og jo mindre kostnader vil det være for deg! Veterinærene ved Vestmar Dyreklinikk og Alfa Kragerø Smådyrspraksis er bodsatt i kommunen; vi bruker ca 10-15 minutter på å komme oss på jobb, nesten uavhengig av tiden på døgnet! Vi har mye kompetanse med å behandle forgiftninger. Vi anbefaler forsikring i Agria: ring 99754808, og snakk med Elizabeth Nordhammer om forsikring.

God Sommer.

Per Christian Bye

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *