Hund
På Vestmar Dyreklinikk anbefaler vi at vaksineringer av hunder bør starte ved enten 8 uker, for dyr som skal leveres bort og/eller hvor tispa har dårlig vaksinestatus, eller når det er høyt smittepress. Det andre alternativitet er 12 uker, for dyr som er hos moren frem til 12 uker, og der hvor det ikke er stort smittepress. Grunnen til dette, er at morens immunesystem vil kunne påvirke hvordan vaksinen fungerer. Er moren godt vaksinert, gir det faktisk dårligere immunitet å vaksinere tidligere, selv om det kan være nødvendig.
Alle dyrene bør vaksineres opp igjen ved 12 uker, og deretter ved 16 uker. Deretter er det en vaksine i året, av den vanlige vaksinen, som beskytter mot valpesyke (canine distemper), smittsom leverbetennelse, parvovirus, og parainfluensa virus. Dette er nødvendig for alle dyr. Selv de som er lite i kontakt med andre. Noen av virusene overlever i miljøet i mange år. En rev kan ha gått forbi 2 år før, og smittet ned skogen du går i.
Kun friske dyr kan vaksineres. Derfor er det nødvendig for oss å ta en klinisk helsesjekk på dyrene før de får vaksine. Det er en stor fordel for deg som kunde, da du får både en virus beskyttelse og en helseundersøkelse til en litt dyrer pris enn bare undersøkelse.
Hvis vi finner tegn på sykdom, vil typen skade og vaksine type, være avgjørende for om vi gir vaksinen eller ikke. Det er fordi vaksinen er konstruert til å tiltrekke seg immunforsvaret. Dette vil gjøre at kroppen vil delvis miste forsvaret sitt mot sykdommen den har kontroll på. Det kan også være at vi overser noen sykdommer, som ikke er synlig uten med avanserte tester. Følg derfor alltid med på hvordan hunden responderer etter vaksine og de nærmeste 4-6 dagene.
Immunologiske bivirkninger etter vaksine, som viser seg oftest med sjokk, er nå særdeles sjeldne: vi har hatt 1 tilfelle på 10 år. Men de potensielt veldig farlige. Ser du kraftige hevelser, slapphet, eller kollaps, så ta kontakt umiddelbart for behandling. Noen få tilfeller krever lengre og dyrere behandling. Det er smart å ha forsikring, i alle tilfeller.
Vi kan tilby flere vaksiner. Den vanligste er den som vi bruker på valper, og deretter hvert tredje år på voksne, etter den første årlige vaksinen. Den dekker de farligste virusene. I de to årene hvor hunden ikke får den store vaksinepakken, får den vaksineringer mot kennelhoste. Denne varer sjeldent ett helt år, så skulle de dukke opp utbrudd, som det gjør med jevne mellomrom, ta øyeblikkelig kontakt med oss.
I tillegg har vi en vaksine, som vi anbefaler alle hundeeiere i Kragerø å bruke, men som ikke er typisk: Trilyme. Dette er mot borreliose. Det er den sykdommen vi ser oftest, av smittsomme dyresykdommer. At vi har vaksine, er utrolig positivt, da det kan virkelig redusere skadeomfanget til dyrene. Dette er ikke i stedenfor flåttbehandling. Det er i tillegg til slik behandling. Vi har sett gode resultater av effekten.
Rabiesvaksine er lovpålagt ved reise til andre land enn Sverige. Dette er fordi rabies kan relativt lett forebygges gjennom vaksine, men er dødelig hvis den ikke blir behandlet umiddelbart. Husk at rabiesvaksinen er for å beskytte deg og andre mennesker. Det er ikke noen garanti for at hunden ikke skal bli syk, men reduserer faren enormt. Hvis hunden din blir bitt av rabiesinfisiert individ, kan det fortsatt være at det blir påkrevd avlivet, eller blir satt i karantene i 6-9 måneder. Det er for menneskenes trygghet.
I tillegg til disse vaksinene, har vi en god del andre vaksiner vi kan tilby for dem som er mye ute og reiser med dyrene sine. Snakk med oss i god tid før du drar, spesielt hvis du skal til Middelhavsområdene og rundt der. Det kan ta opp til 9 uker å gjøre hunden klar. Dette er ikke lovpålagt, men ytterst nødvendig for de som skal reise nedover.
Når man skal velge seg en hund, får man en kamerat for livet. Det er en god del ting du bør tenke på før og etter du har fått valpen i hus. Først skal du være klar over at hundene kan leve veldig, veldig lenge. Du må minst ha et 10 års perspektiv. Jo bedre folk er til å følge våre råd, jo mindre problemer får de med dyrene, og jo lengre lever de.
Du bør alltid forsikre hunden din før du henter den. Gjennsidige, IF, og Agria er gode selskap. Ta kontakt med dem, med en gang du har bestemt deg for ett dyr, og kjøpt det. Før du henter. Når du reiser, kan ting skje, og da er det greit å ha noen som kan hjelpe deg økonomisk i bakgrunnen. Men det er også det eneste forsikringen kan hjelpe deg med. Når du kommer hjem til deg selv, med valpen, så vær klar over at det er utrolig mye spennende rundt omkring. Ikke alt burde spises. Sørg for at medisiner og mat ikke ligger rundt og flyter. Pass på at dyr kan være ganske utspekulerte, og de lurer ofte eierne sine. Ha kontroll på leker og lignende: savner du noe, så kan det være viktig å vite for oss hvis valpen kaster opp.
Vaksine og helsesjekk bør gjøres tidligt etter at du har fått valpen. Det vil gi oss mulighet til å finn ut om du har noen problemer tidligt, og du får raskere beskyttet hunden mot forskjellige virussykdommer.
Ernæring er ekstremt viktig. Du blir hva du spiser, heter det. Og det ser vi mye av. Hill’s, Royal Canine, og Eukanuba er de fôrene jeg stoler på. Ingen av disse skal bløtes opp: det tvinger i valpen mer væske enn den trenger, og er faktisk skadelig for evnen dens til å konsentrere urinen. Det gjør igjen at man kan miste mange stoffer i urinen, som ellers blir plukket opp. Vanlig salt er ofte veldig lavt på slike hunder, som får oppbløtt fôr, og det kan være ytterst skadelig og gi permanent nerveskader, hvis hunden skulle få noen problemer som krever væskebalanse. Fôrene er lagd for å fôres tørt! Hør på produsenten, og ikke oppdretter.
Igjen ser vi noen oppdrettere som mener at valpene skal ha voksent fôr. Det er feil. Hvorfor tror du produsentene har lagd egne fôr for valper? Og tror du oppdretter har bedre kompetanse på dette feltet enn de som lager det? Nei, de bare forårsaker problemer. Riktig fôr til riktig hundestørrelse forebygger sykdom og permanente skader på dyrene, spesielt i skjellettet til dyret som vokser.
Det er utrolig mange fôr på markede. Sikkert noen gode, men veldig mange dårlige. Derfor er vi veldig tydelige på hva vi stoler på. Butikkfôr og Labb faller ikke innunder disse kategoriene, da vi ser for mange problemer med deres bruk. Ofte ser vi resultatet på gulvet etter at hunden har vært innom: pels om sligger og flyter. Hvordan det er å ha slike hunder hjemme, vet jeg ikke. Det er ikke normalt med mye røyting!
Det er for tiden veldig populært med rått fôr. Det er ugunstig, negativ for helsen til valpen, og potensielt for din families helse. Det er INGEN fordeler ved å gi rått fôr. Det er mange ulemper. Og det dekker ikke behovene til valpen. Hvorfor det har blitt så poplært, får du spørre andre om: jeg forstår det ikke. Det er som å gå 70 år tilbake i tid, og ignorere all forskning publisert i mellomtiden.
Det er heller ikke bra å blande inn andre ting, som rått fôr, i godt kvalitetsfôr. Det ødelegger det gode fôret. Det skal litt til for at du får mangelsykdommer med slikt opplegg, men du kan få skader som følge av den feile balansen av kalk og fosfor, og du kan få urinstein, bare for å nevne noe.
Snakk med veterinæren din om ernæring: vi skal kunne dette!
Når du får hunden i hus, bør du begynne forsiktig med tannpuss. En gang om dagen. Bruk hundetankrem og hundetannbørste tilpasset valpens størrelse. Det er noe som må gjøres hele livet til hunden, slik som vi gjør selv for oss.
Flåttmidler er spesielt viktige på valper, da de ikke har hatt tid til å få borreliosevaksinen Trilyme enda. Snakk med oss og få resept på gode produkter. Nettsøk, venner og dyrebutikker er ikke de du skal kontakte for slike produkter, da vi fort får valpen din inn med livstruende forgiftninger eller sykdom. Vi vil gjerne forebygge dette.
Kloklipp skal du starte med tidligt, men vær forsiktig. Ta bare litt på tuppene i begynnelsen så du venner deg til å klippe, og hunden venner seg til å at du gjør det. Å klippe for langt gjør vondt, og kan åpne for infeksjoner inn i beinvevet. Ikke klipp for langt. Er du usikker, la oss gjøre det for deg noen ganger, til du blir trygg.
Når du kommer inn på helsesjekk og valpevaksine, vil vi snakke gjennom en god del punkter, som kan hjelpe deg å ha nye dyr i familien. Vi er alltid en telefon unna, selv på natten, men da bør det være alvorlig: det hender vi sover også. Men vår døgnvakt kan være god å ha: legg inn 35992250 som vakt nummer den dag i dag, hvis du bor Vestmar Regionen (Kragerø, Drangedal, Bamble, Gjerstad, og ned til Risør). Se vakt informasjon under nyttig info for å vite hva du skal gjøre og hva som er nødvendig. Er det akutt skade eller sykdom, og det haster, ringer du med en gang.
Vi har ikke lov å anbefale eiere å kastrere hunder (katter er det helt ok). Det er mulig, og det er lovlig, hvis du har et behov. Hvis det er medisinske grunner, så er det selvfølgelig lov, men da kan det være litt sent. Jeg har kastrert alle mine dyr, da det hjelper meg å ha dyr med over alt. Men det er individuelt hva som er bra for deg, og ditt dyr. Snakk med oss, så kan vi fortelle deg ulemper og fordeler med tidlig kastrering mot sen kastrering, grunner til og komplikasjoner ved (som ikke er mange) ved kastrering.
Det å bli gammel, er ikke en sykdom. Men med alder, kommer slitasje fra det å live. Og noen sykdommer kommer smygende.
Eldre hunder kan få muskel- og skjellettsykdommer, som oss, som gjør det vanskelig og vondt for dem å bevege seg. Ved tidligt undersøkelse og behandling, vil det være gode fremtidsutsikter. Vi skriver ikke ut smertestillende, eller andre medisiner, uten forutgående undersøkelse, da det ikke er i pasientens interesse. Og det er ikke lov, da det regnes som uforsvarlig praksis. Eldre pasienter kan ha mange skjulte plager, som man ikke finner før man leter etter dem, med blod- og urinprøver.
Vi har noen virkelig gode fôr, som gjør at leddene fungerer uten så mye smerte. Dette, i tillegg til vektreduksjon hos overvektige, er utrolig gunstige tiltak å stille tidligt. Venter du til hunden er ekstremt stiv, så er det mindre vi kan gjøre, og effekten blir mye dårligere.
Vaksineringer er faktisk veldig nyttig for eldre pasienter, selv om de ikke har fått vaksiner før. Dette fordi eldre pasienter lettere får sykdommer, som predisponerer for infeksjonsproblemeer. I tillegg til selve virusbeskyttelsen, får du en grundig helsesjekk; dette danner årlige grunnlaget for helsevurderingen. Hvis vi finner noen problemer her, eller noen trender over flere år, så kan vi sette inn tiltak. Enkle problemer som vekttap vil ofte trenge tidligere veide mål for å vite at de forekommer. Gjør de det, må vi finne ut hvorfor, før vi kan rette på det.
Tannproblematikker er gjenngangstema på hunder i alle aldre, men enda mer når de blir eldre. Hvis du klarer, gidder, og husker, tannpussen en gang hver dag, så gjør du ekstremt mye for å hindre visse typer skader i munnhulen. Men i tillegg vil du raskere se tannfrakturer. Vi ser ofte pasienter med skadde tenner, hvor eier ikke er klar over at det har skjedd. Med tanke på at det er like smertefullt på hund, som hos mennesker, så vil man måtte si at dyrene er utrolig snille som ikke raserer huset i smertefrustrasjon; for vondt gjør det! Noen mennesker får vi ikke til å forstå det.
Det er mange andre sykdomsproblemer som kan dukke opp når vennen din blir eldre. Fryktelig mange ting kunne ha blitt tatt billigere og bedre, hvis pasienten hadde kommet tidligere inn. Derfor anbefaler vi at dere benytter dere av det utrolig strålende, stående tilbudet vi har, kun 1 gang i året per pasient over 7 år, ved forebyggende helsesjekker (dvs ikke når de er syke), for seniorkontroll. Den dekker veldig mye. Se vår Facebook side, Vestmar Dyreklinikk, under tjenester, så finner du den til enhver tid gjeldende prisen på dette supertilbudet: du kan spare 2-4 000 kroner! bare på blodprøvene. Men kun en gang i året!
Husk urinprøven! Den forteller veldig mye om hvordan kroppen fungerer. Vi trenger urinprøve hver gang vi skal ha blodprøver, og hvis vi skal undersøke nyrene og urinveiene. Det er veldig mange pasienter med stille sykdommer, som har vondt. Vi kan mye om urologi, og indremedisin. Kom til oss, og se hvor viktig nøyaktig utredning her!
Når pasienten blir gammel, trenger du oftere en forsikring, enn når den var ung. Sørg derfor for at forsikringen din fungerer hele livet til hunden, og at den ikke blir uforsvarlig dyr å bruke.
Vi har en god del brukshunder vi jobber med. Det er viktig å tenke på dyrene som noe annet enn en gjennstand. En førerhund med tannverk, kan miste konsentrasjonen. En hjelpehund med nedsatt hørsel, kan få problemer med hjelpeoppgavene sine. En narkohund med tannverk eller svulster i munnen/nesen vil ikke nøvendigvis kunne jobbe like effektiv som en uten. En agility hund med kronisk urinsmerter, eller leddplager, eller anaplasmose, vil ikke yte sitt beste.
Det er ingen snarevei til god sykdomsbehandling. Det er mange for god forebygging. Kom inn, og se hva vi kan og hvordan vi kan hjelpe deg å ha friske dyr. Lenge.
For det er det vi er her for!
M | T | O | T | F | L | S |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |