I svarteste og kaldeste januar måned, kan det virke litt merkelig å begynne planleggingen av sommerferien allerede nå. Men du begynner å få dårlig tid!
Skal du utenlands må kjæledyret ditt være beskyttet mot rabies, og det må dokumenteres at beskyttelsen er til stede. I tillegg er det en hel bråte med andre ting som må gjennomføres for at du skal være sikker, og for at du ikke skal trekke med deg sykdommer og utøy hjem. Vi skal ta dette i flere etapper, så det blir enkelt og oversiktlig. Hver klar over at reglene som beskrives nedenfor kan, i ekstreme tilfeller, forandres over natten. Det har ikke skjedd så langt, men lovverket legger opp til dette. Merk deg derfor følgende hjemmeside, og kontroller med denne før du reiser ut av Norge, og før du starter på hjemturen; det kan spare deg for mye bry og problemer: www.mattilsynet.no. De skal du også kontakt hvis du har mistanke om at dyr lider, så legg denne inn på favoritter med en gang. Vi må alle jobbe for å beskytte dyrene våre!
Krav ved transport inn til Norge (gjelder ikke Sverige) fra EU Land
Ta kontakt med det enkelte lands ambassade i god tid før avreise fra Norge: det kan være forskjellige krav som må tilfredsstilles for å kunne oppholde deg trygt i forskjellige land. Men for innreise til Norge fra EU land gjelder følgende:
Hunden må ha vanlig vaksine. To ganger har jeg vært med på å få telefoner på nattes tid fra eier som står fast på grensen. De hadde tatt rabiesvaksinene, men hadde ignorert den vanlige vaksine. Dette er ikke noe som fremheves i opplysningene om innreise (krav til enkelte land kan være annerledes enn det som beskrives under; vi kan kravene inn til Norge, og det er der problemene bruker å oppstå) til Norge, da det faktisk forventes at eier som en helt naturlig ting med å ha katt, hund, eller ilder at den er vaksinert. Ved vaksine gir vi alltid en grundig helsesjekk, og denne er faktisk like viktig som beskyttelsen. Det er større sjanse for at vi finner noen problemer på dyret ditt ved vaksine, enn at den blir syk av de smittsomme komponentene i vaksine. 50-60% av hundene og kattene som blir vaksinert hos oss, får en kommentar eller anbefaling om videre utredning. Gjennom hele livet til dyret, så er det lite sannsynlig at vi ikke har foreslått forebyggende tiltak en eller flere ganger når du har vaksinert din venn.
ID merking. Før vi kan sette rabiesvaksine, må hunden, katten eller ilderen få en ID-merking. Dette betyr, i praksis, en mikrochips som injiseres under huden til dyret, og som vi og tollerne kan lese av med spesial utstyr. Dette blir nesten som person nummer på mennesker: en helt unik identifikasjon av et individ, som kun kan fjernes gjennom kirurgi.
Rabies vaksine. Vi anbefaler to vaksiner, med 3-4 ukers mellomrom. Dette er fordi vaksinen godkjent i Norge er en inaktiv vaksine, og det gir litt dårligere immunitet, men har litt høyere sikkerhet. Det er kun påkrevd å vaksinere en gang, men sjansen for at du når titer nivået (se nedenfor under blodprøve) som trengs for godkjenning, øker betraktelig. Har du veldig god tid, kan du spare en vaksine, men kanskje måtte gjennomføre alt på nytt. Kvitt eller dobbelt? Husk at vaksinen er for å beskyttet deg, ikke dyret ditt. Et dyr som mistenkes for å ha fått rabies, blir underlagt lovverket som er i det enkelte landet. I tilfeller hvor hunden har bitt noen, og det er mistanke om rabies, kan den bli avlivet for å se etter tegn til rabies smitte; er det visse typer forandringer, må en ekstremt hyppig behandling gjennomføres for at personen som ble bitt skal ha en mulighet til å overleve. Rabies er 100% dødelig, for mennesker og dyr som ikke behandles. Det er sjeldent lov å behandle dyr, da risikoen for personalet som behandler er for høy. Når et dyr er vaksiner, reduseres sjansen for at smitten skilles ut i spyttet, og dermed kan spre seg til et annet individ. I noen land er det påkrevd å ha dokumentasjon på at hunden har fått rabiesvaksine. Bær derfor alltid på deg passet når du går tur med dyret ditt. Rabiesvaksinen er kun gyldig i 1 år (i henhold til Norske myndigheter), og går du en dag over fast satt tid, må alt gjøres på nytt. Husk å gi oss adresseforandring hvis du flytter, så du kan få påminnelse i posten, og skriv deg gjerne med rød tusj bak øret, så at du enkelt kan vedlikeholde vaksinen. Mest ideelt for dyret ditt, er at rabies vaksinen og vanlig vaksine er på hvert sitt halvår: da får dyret ditt to grundige helsesjekker i året, og vi fanger lettere opp begynnende problemer.
Pass. Pass utstedes av oss i forbindelse med rabies vaksineringen. Kopi av den enkelte vaksine klistres inn, og all data fylles ut. Det er denne du skal bruke hver gang du skal krysse grensene.
Blodprøver. 120-360 dager etter siste rabies vaksine, tar vi ut en blodprøve som sendes til spesielt godkjente laboratorier for analyser. Titerverdien må være over 0,5 internasjonale enheter (IE)/ml for at dyret regnes å ha beskyttelse. De aller fleste individene vil nå dette nivået uten problemer, men ca 1-2% av de som har blitt vaksinert har ikke klart å danne nok antistoffer. Disse får ikke godkjenning til å returnere til Norge. Hvis vi kommer i en slik situasjon med ditt dyr, anbefaler vi å prøve på nytt, med to nye vaksiner, ny venting i 120 dager, og ny blodprøve. Ytterst få vil ikke klare å nå nivået sitt ved andre gang. Underliggende, skjulte sykdommer kan ligge til grunn for problemet, og vil kreve omfattende utredninger for å finne årsaken og behandle denne. Hvis vi finner en grunn til hvorfor, kan vi prøve på nytt. Det er ingen begrensinger i antall forsøk. Hvis vi ikke finner noe, kan det være at ditt dyr ikke klarer å danne nok antistoffer til rabies. I teorien kan vi søke om import av andre typer rabies vaksiner, men være klar over at dette er dyrt. Det er heldigvis sjeldent dette er ett problem.
Ormekur. Dette er en særdeles undervurdert del av det å reise, og forbausende mange prøver å spare noen kroner med å snike seg unna dette kravet. Jeg er mer redd for revens lille bendelorm (Echinococcus multiloccularis) enn jeg er for rabies. Rabies gir symptomer, og smitter og dreper kanskje en håndfull mennesker i særdeles uheldige situasjoner. Bendelormen viser seg sjeldent, og kan etablere seg i Norsk natur. Da er det slutt på å kose seg med uvaskede ville bære fra våre skoger, og dødsfallene etter denne lille snylteren vil over tid ta knekken på mange. Hjelp oss å bevare tingene slik de er nå; vi vil ikke kunne kvitte oss med parasitten når den først er etablert, men det er lett å forebygge. Det kreves at du får en ormekur av veterinær i landet du er i innen 3 dager før hjemreise. Jeg har hørt historier om at visse veterinærer i utlandet ikke ser så tungt på dette, og bare skriver under uten å gi ormemiddelet. Jeg ville ikke likt å vært den som hadde ødelagt for alle turelskere i Norge! Og tenk hvor tett kontakt du er med dyret ditt. Er ormekuren så dyr at du er villig til å risikere liv og helse? Innen 7 dager etter innreise til Norge, må dyret innom oss å få ny ormekur. Dette er for å hindre autoinfeksjon (dvs. at dyret smitter seg selv) eller ny smitte etter at dyret fikk siste ormekur. Ingen ormekur har depovirkning! De bare dreper det som er av snyltere der og da. Ormekuren må attesteres i passet, hvor dato og tid påtegnes. Vi har hørt om tilfeller hvor kravene ikke har vært fulgt, og eier har fått bøter opp til 20,000,00 Kr ved senere anledning, pluss at veterinær måtte tilkalles (og utenom åpningstider, er dette dyrt).
Det var de tingene som er påkrevet for innreise fra EU land. Jeg har ”skravlet” litt, slik jeg pleier, så det ser mer ut enn det virkelig er: kun 6 punkter. Nedenfor kommer jeg til beskrive hva vi anbefaler, i tillegg til de obligatoriske tingene. Dette høre ekstra tungvint ut, men det kan spare deg, og dyret ditt, for ekstremt mange problemer og utgifter.
Anbefalte, men ikke obligatoriske, tiltak ved utreise/innreise til/fra EU land
Forsikring. Har du forsikret deg selv for problemer under reisen? Har du husket på dyret ditt? Forsikringene du tegner på dyret ditt vil nødvendigvis ikke være gyldig i andre EU land, og det kan være at du må tegne tilleggsforsikringer for å være sikker. Slik vi har god erfaring med her i Kragerø, perlen blant mange perler i Norge, er at dyr som ikke er vant til å være i ett område, lettere får problemer som er mer typisk for ”turister”. Likeledes er det med det største landet av alle; utlandet. Nye planter, dyr, potensielle gifter, temperaturer, og situasjoner kan fort resultere i store problemer med dyret ditt. Å måtte avlive dyre grunnet høye veterinærutgifter er ikke en god start på ferien. Spør ditt forsikringsselskap om hvilke vilkår som gjelder, og få spesielt utdypet hva de ikke dekker. Vi ser ofte at mange kunder blir misfornøyd med sitt selskap, da de ikke har sett, eller hatt mulighet til å innse konsekvensene med det som står med liten skrift på 10. Side i forsikringsvilkårene. Jeg har blitt spesielt observant på Gjensidige; det er mange merkelig unntak som vi som er veterinærer ikke forstår. At det koster selskapet ekstra burde ikke være grunn nok til å drive slik de driver. Forsikring er like viktig om du oppholder deg i Norge eller i utlandet. Å få raskt oppgjør kan ofte avgjøre hva du kan, eller ønsker, å gjøre for din beste venn. Snakk med selskapene, å få en totalpakke som dekker alt av sykdom: å spare 200 kr i året kan bli svindyrt hvis du ikke får noe igjen fra forsikringsselskapet (eller hur, Gjensidige?).
Leptospirosevaksine. Dette er ikke påkrevd lengre, sikker fordi myndighetene forstod at denne bakterien ikke har veldig gode levevilkår i Norge. Men den er farlig, og kommer i mange forskjellige typer, som kan gi forskjellige sykdommer. Pass på å ikke la dyret drikke fra bekker og lignende i nærheten av gårder, og ikke la det spise rått kjøtt. Vaksinen burde tas 5 uker før avreise, med ny etter 3-4 uker. Få vaksiner gir så kortvarig beskyttelse som denne. Forskjellige land har forskjellige typer med Leptospirose, som har forskjellige vaksineintervaller. Skal du oppholde deg veldig lenge i ett land, etabler kontakt med en veterinær, og forhør deg om de lokale forholdene. Reiser du hyppig til utlandet, dvs mer enn hvert halv år, kan det være greit å få gjennomført vaksinen igjen før du reiser. Det vil bli individuelle råd, avhengig av hvor du drar, hvor lenge du er borte, og hvor ofte du skal ut. Fordelen er jo at før hver vaksine, får du en helsesjekk. Vi kan dermed passe på at dyret er skikket til å reise.
Leishmaniose. Dette er en helt spesiell parasitt som sprer seg med sandfluer. Hos katt, risikerer du som oftest, hvis du er heldig, kun ekstreme hudproblemer. Hos hund, vil parasitten nesten alltid spre seg til indre organer, og dyret dør som regel av nyresvikt. Det er enkelt å forebygge med dråper som dryppes i nakken på dyret, og som holder i flere måneder. Dette er jo noe vi er vant til i Kragerø området. Problemet er størst rundt Middelhavet. Dette er ikke en ekstremt sjelden årsak til sykdom i Norge, så opplys alltid om at du har vært utenlands de siste 6 månedene hvis du får noen form for problemer etter hjemreise (alt fra hud til nyreproblemer).
Hjerteorm. Hjerteorm er også en parasitt som sprer seg med mygg, hovedsakelig, men også med landsnegler. Som navnet beskriver, vil parasittene sette seg i hjerte, nærmere bestemt høyre forkammer. Parasittene forårsaker problemer med å forstyrre blodet til hjerte og dermed gi hjertefeil, med å sette seg fast i lungene når de dør, med skader på vevet i og rundt hjerte, blodfattighet, og nyreproblemer. Denne sykdommen sprer seg oppover fra Middelhavet mot våre breddegrader. Det er dokumenterte tilfeller i Paris. Det er igjen en sykdom vi ikke forventer å finne i Norge. At du har vært i områder med problemer, hjelper oss veldig. Med enkle blodprøver og/eller ultralyd, og avføringsprøver, kan vi dokumentere parasittene. Det er ikke alltid like enkelt å behandle, da for sterk medisinering kan gå like kraftig utover verten som parasittene. Det er veldig mange gode medikamenter for forebygging av hjerte orm. Dette er ting vi tar opp ved leptospirosevaksinen rett før avreise.
Flått. Vi som bor og trives i Kragerøtraktene er ikke ukjent med denne lille krabaten. Det som kan være litt spesielt, er at den kan ha andre sykdommer i utlandet enn her hjemme. Det kan igjen resultere at din reise utenlands bringer med seg noen ubudne gjester. Flåttmidler burde brukes, og siden de forebygger mange andre aktuelle problemer er dette bare et av argumentene for at vi burde ta en liten gjennomgang av behovene før avreise.
Lopper. Vi er så heldige at vi ikke har hundelopper i Norge. Tidvis får vi høre rykter om at det har kommet kattelopper. Oppdrettere, som reiser mest med kattene sine til utstillinger og lignende har et særskilt ansvar. Ingen ting er så vanskelig å bli kvitt som lopper. Selv med de nyere medisinene vi har i dag, kan det gå så lang tid som 6 måneder å bli kvitt noen lopper etter at du kommer hjem, og det er hvis du er flink og grundig til å støvsuge hjemme flere ganger i uken dette halve året, og behandler dyret mot lopper hele tiden. Det er enklere å forbygge at den kommer med hjem, og siden produktene som brukes mot lopper også beskytter mot mange andre parasitter, vil jeg si at det ikke ville vært så dumt å investert i dette før avreise.
Reisesyke. Mange dyr sliter med å sitte i bilen time etter time. Vi har mange produkter som kan gjøre reisen enklere. Da det er potensielle bivirkninger på mange av dem, må vi gjennomgå pasienten nøye før vi skriver ut slike medikamenter. Er vi usikre, kan til og med blodprøver være smart å gjennomføre. Husk på at du sparer på esken med medisiner, og tar med dem til veterinær ved problemer. Produktinformasjonen kan fortelle vedkommende veterinær mye om hvordan en feil behandling eller bivirkning skal behandles. De produktene vi har i Norge, har ofte andre navn i andre land. Husk på at forskjellig lovgivning kan begrense retten til å ta med forskjellige medisiner over grensen. Be om attest for spesielle produkter du får av veterinær, for eventuell tolldeklarering. Noen av medisinene vi bruker, kan ha veldig sterke begrensninger ved grensepassering: å bli tatt for å smugle vanedannende medisiner er ikke den beste ferien jeg kan tenke meg.
Fôr. De som har vært innom klinikken vår, vet at vi er veldig opptatt av hva pasientene dytter i seg. Dette er for å redusere sjansen for sykdom, og for å sørge for at jeg slipper å koste opp så ekstremt mye hår. En annen fordel er hvis du er ute å reiser, så får du tak i alle de fôrtypene vi anbefaler over mesteparten av EU. Hvis du, kjære leser, har kommet så langt som dette i mine skriblerier, så kan jeg jo gi deg ett tips helt gratis tips vedrørende riktig fôr: Hill’s, Eukanuba og Royal Canine. Dette finner du over hele EU. Dere som er faste kunder hos oss, kjenner nok til garantien vi stiller på våre fôr. Det er ikke alle land som har denne garantien. Kjøp også mindre pakker. Varme og fuktighet, i en litt større grad enn her på berget, kan ha ganske negativ konsekvens på fôrkvaliteten. Husk at alt fôr skal stå mørkt og kjølig, og at posen skal holdes lukket. Går heller å kjøp fôr hyppigere, enn å dra med deg en stor sekk hjem til Norge. Med på lasset kan du få med deg forskjellige snyltere, og det er heller ikke sikkert kvaliteten holder seg. En annen fordel med å bruke kvalitetsfôrene beskrevet ovenfor, er at dyret ikke trenger å venne seg til nytt fôr. Kvalitet, smak, sammensetning, m.m. er akkurat det samme. Bortsett fra kvaliteten, som er ekstremt mye bedre, kan en nesten sammenligne dette med Burger King og McDonalds: du vet hva du får. Så vidt skribleren er kjent med, så får du også alle spesial fôr i hele EU. Er du usikkker, kan du som kunde ringe oss, og vi kan kontrollere med våre levrandører.
Som kunde hos oss, er din venn nå klar til å reise til hele EU. Alle våre veterinærer har utdannet seg i utlandet. Det gjør at vi kan og kjenner problemene bedre enn veterinærer utdannet i Norge: vi har levd og jobbet i situasjoner du kan komme bort i. Det beste, og billigste, du alltid kan gjøre, er å forebygge sykdom. Snakk med oss, og vi åpner veien til kontinentet. Men det haster. Skal du til utlandet i skoleferien, lukker vinduet seg ca rundt 20/02: etter det må vi kutte ned på ting, og risikerer å ikke få kompisen din klar.
God ”sommer”,
Mvh
Per Christian Bye
Vestmar Dyreklinikk Dyrehelse AS
M | T | O | T | F | L | S |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Legg igjen en kommentar