Tannsteinfjerning

Forebygging av skader og undersøkelser av tenner jevnlig, er nødvendig å gjøre jevnlig. Og det forventes av alle ansvarlige dyreeiere. Vanlig sjekk gjør man gjerne ved vaksine. Eller gjennom vår VetPlan!

Skadet tann: tilfeldig funn.

Jenvlig/daglig tannpuss vil sørge for at man ser skader tidligt, og man vil holde tannsteinen i sjakk. Ingen er bedre for dyret ditt enn daglig tannpuss.

Tannstein, som skjulte en tannfraktur.

Hvorfor bør man fjerne tannstein? Tannstein i seg selv er ikke det store problemet, for de fleste dyr. Men under tannsteinen, er det bakterier som produserer mange stoffer som ødelegger tannkjøttet, og til en viss grad også emaljen. Når tannkjøttet blit betent, blir det først hovent, og du vil se økt blødningstendens, som når hunden tygger på bein, eller du børster tennene (for det gjør du vel?).

En eldre hund som aldri hadde fjernet tannstein; eier var ikke klar over hvor stort problemet var.
Her har tannkjøttet trukket seg godt tilbake, og den vil ikke komme igjen. Tannen måtte trekkes.

Når tannkjøttet har vært betent en stund, vil det reorganiseres, og tannkjøttet trekkes bakover. Det eksponerer nakken på tannen, og dermed gir kontakt med et følsom område i munnen. Og, nei, hunden eller katten vil ikke fortelle deg at den har vondt i munnen. Den, som faktisk også oss (hvordan vet du om naboen har smerter i munnen sin?), vil tilpasse seg en ny hverdag, hvor smerte er en integrert del av den. Først når smerten blir uholdbar, så vil du se klassiske kliniske symptomer.

Tenner som står feil, her for tett, predisponerer for veldig store tannproblemer. Her måtte vi trekke begge tennene midt i det uskarpe bildet, grunnet forandringer på røntgen.

Tannstein er en forårsaket av en kombinasjon av forskjellige genetiske predisponeringer, fôret og hvordan dette gies, hvordan dette tas opp, og hvordan saltene i blodet krysser over til spyttekjertlene å blir til spytt. I tillegg har det med tygging å gjøre. Vi ser veldig ofte at der hvor det er tannstein på en side, der er det også en skjult skade. Derfor anbefaler vi ofte tannrøntgen, for å få sett hva som gjemmer seg under slimhinnene. Og det kan være mye.

En brukket tann må trekkes, hvis den ikke rotfylles.

Når dyr får mer sykdom, og må fjerne slikt oftere, kan det være en underliggende medisinsk årsak, eller ernæring, eller skade i tennene som gjør dette. Regelmessig vurdering vil alltid være viktig for å ha noe å sammenligne med.

Urinprøvemaskinen; første utstyret vårt med AI. teknologi.
Differensial teller og organbiokjemi undersøkelse: 15 minutter tar det å undersøke en blodprøve.
Håndholdt blodgassmaskin og koagulasjonsmaskinen
Minimumsdatabase med blødningskontroll (her er det problemer), og melkesyretesting.

Narkose er normalt veldig trygt. Vi kan gjøre det tryggere ved å ta blod- og urinprøver når vi legger pasienten ned i narkose. De analyserer veldig raskt, i løpet av 15 minutter, og gjør at vi kan raskt sette inn riktig væske, elektrolytter som evt mangler, eller for mye, og korrigere syre/baseforstyrrelser. Og det dokumenterer evt skjulte skader. Ditt valg, vi har muligheten.

E. coli infeksjon, som ga mange problemer munnhulen.

Daglig tannpuss er alltid å foretrekke. Det er ingen garanti mot å få tannstein, tann/kjeveskader, eller tannkjøttsbetennelse, men det reduserer problemene, og øker bevistheten for munnhelseplager. Mange tror dyrene ikke trenger dette, men det er som regel bare mangel på undersøkelse og kompetanse. De fleste dyr trenger tannsteinfjerning regelmessig, oftest 1 gang i året når de er over 5-6 år, men for noen tidligere og hyppigere. Snakk med oss: vi kan dette!