I forbindelse med 15 års drift, fortsetter vi kampanjen vår, for å vise litt hvordan verden har gått fremover.
For 300 kroner, får du en full undersøkelse av urinprøven, med måling av egenvekten til urinen, fysisk vurdering av urinen, biokjemisk sticks måling, og mikroskopi gjennomført med vår Sedivue, vår første maskin med AI-teknologi.
Hvorfor undersøker vi urinprøver?
Urinprøven er nødvendig å måle egenvekt på for å kunne vurderer hvordan vi tolker blodprøvene.
Urinprøven vil tidligere enn blodprøvene vise visse typer leversykdommer, da avfallsstoffene måles i urinprøven.
Blodprøver måler hva som skjer til nyrene; kun urinprøven kan brukes til å vurdere hva som skjer i nyrene.
Urinprøver er en billig og enkel måte å følge med på pasienter som står på visse faste medisiner.
Det er utrolig mange som går med skjulte infeksjoner i urinveiene; uten urinprøve, med dyrkning, vil du aldri kunne fastslå dette.
Urinprøver er nødvendig for å vurdere og gradere nyreskader. Det er også ønsket medium for å følge med hvordan pasientene fungerer langsiktig.
Mange sykdommer hos hunder og katter gir avvik på urinprøvene, og man risikerer å stå helt uten diagnose, uten urinprøve.
Det er forskjellige måter å ta ut urinprøver på, litt avhengig av hva vi ønsker å få undersøkt. Krystaller vil ofte kunne dannes hvis urinprøven er tatt ut noen timer før: fersk urinprøve er nødvendig for å vurdere om vi har problemer med krystaller i urinen. Jeg hørte nylig at en katteeier hadde blitt anbefalt å avlivet katten grunnet funn av visse krystaller i urinen, og mistanken om akutt nyresvikt. Krystaller er ikke et problem i seg selv, som regel, men en indikasjon på andre ting, som infeksjoner, for mye salter, noen forgiftninger, etc. Men det er bare et av mange ting som må vurderes, før man konkluderer om pasientens status.
Vi har tilfeller hvor vi ønsker å se hvor bra hunden klarer å konsentrere urinprøven; da er det best å ta den føste urinen hjemme, midtstråleurin. På natten skal hunden, og katten, kunne konsentrere urinen maks, så vi får sove og slappe av. Ulempen med å ta prøven hjemme, er at den kan lettere bli forurenset. Vi har spesialdesignede urinkopper, som gjør jobben veldig mye lettere. Disse kan kjøpes på klinikken.
Ønsker vi å undersøke for infeksjoner, eller katter generelt, så er det beste å ta ut urinprøve med cystocentesis: dvs at vi stikker en nål inn i buken på pasienten, og tapper ut i en sprøyte. Dette er veldig trygt, så lenge vi ikke har mistanke om livmorsbetennelse eller drektighet. Vi kan øke tryggheten ved å bruke ultralyd, men det er sjeldent nøvendig, og påfører dyreeier oftest en unødvendig kostnad. For at vi skal klare å ta ut en cystocentesis urin, så må vi ha:
urin i blæren (hvis pasienten har tisset før den kommer inn, så har vi ikke noe å tappe)
en relativt avslappet pasient
pasienten foran oss.
Av og til tar vi både urinprøve gjennom buk, og morgen urin. Forskjellene mellom disse prøvene, kan indikere hva som skjer
mellom urinblæren og penis, dvs prostata og urethra, hos hanndyr
mellom urinblæren og ytre kjønnslepper hos hunndyr, dvs vagina og cervix.
Vi trenger urinprøven hver gang vi skal undersøke et dyr, utover fysisk undersøkelse. Husk dette hvis dere kommer inn akutt, eller for en vanlig utredning hvor det planlegges blodprøver. Ikke la hunden eller katten tisse før den kommer inn!